TERIMA KASIH UJIAN VERSI ACHMAD

“Bang, ini album lama. Jumpa di rumah kampung semasa kemas-kemas petang tadi.”

Aku buka album tersebut. Kelihatan gambar-gambar lama menggamit kenangan semasa di bangku sekolah dahulu.

TERIMA KASIH UJIAN (teringat judul buku puan Farrawati Sabli)

— 15 Tahun lalu —

“Mad, ko tolong kilatkan kasut ni. Baju ni seterika. Bagi tajam”.

Ketua platun aku ni memang kuat suruh aku siapkan pakaian uniformnya. Aku tahu dia sangat yakin kualiti kerjaku.

Keesokkannya..

“Johan Keseluruhan Kem Tahunan PKBM Peringkat Negeri jatuh kepada Sekolah Menengah Sains Sabah”.

Kegembiraan itu sentiasa ada. Tetapi tidak senikmat mana kerana setiap tahun kami mengungguli pertandingan yang hebat itu.

“Mad, tahniah kerana terpilih mewakili Sabah ke Peringkat Kebangsaan untuk acara menembak di Kem Semenggo, Kuching Sarawak.”

Aku tidak banyak masa di sekolah seperti pelajar lain. Aku banyak menghabiskan mas dengan aktiviti uniform. Sibuk dengan latihan dan persiapan. Kerana ketika itu aku menjiwai ketenteraan. Aku ingin menjadi yang terbaik.

“Mad, kau nak tak pindah sekolah sukan atau sekolah maktab tentera darat?”. Soal cikguku.

“Tidak mahulah. Saya masih nak di sini”. Jawabku. Sedangkan aku ingin sangat memasuki sekolah maktab tentera itu.

“Ko mahu jadi tentera kah? Biar betul? Fikir dalam-dalam lah mad”. Persoalan ini yang selalu bermain di fikiranku ketika itu.

“Tak apalah, aku teruskan apa yang ada. Impian tu aku simpan dulu. Dengar kata nanti boleh jadi tentera menggunakan tiket GO”.

— 7 tahun kemudian —

“Mad jom masuk ROTU UMS”.

“Ah.. Ko masuk saja lah. Jangan bawa aku. Aku mahu join UMS SEJATI. Tukar selera. Penat dah. Sekolah menengah 5 tahun, Matrikulasi 1 tahun. Semua uniform. Kali ni aku mau jadi biasa-biasa”.

— 3 Tahun kemudian —

“Mad, sebelum kau menjadi pegawai aku, nah 7 kasut ni kau tolong kilatkan, 3 pasang baju tolong seterika. Dan… Tahniah jadi Kadet Terbaik Rotu UMS”.

Saat itu aku terduduk menangis tanpa orang lain sedar bahawa esok aku akan ditauliahkan menjadi seorang Pegawai Tentera. Berhempas pulas dalam latihan. Aku bukan menangis kerana disuruh kilatkan kasut yang banyak. Tapi, pahit getir itu aku lalui bersama rakan yang lain.. Berjaya.

“Boy, sini jap. Nampak baju 3 pasang tu seterika dengan 7 kasut tolong kilatkan.” Teknik deligasi kerja. Masa tu aku terpaksa deligate kerja itu kerana aku mahu fokus istiadat esok.

Keesokkannya…

“Tahniah mad! Uih dapat pedang dari Sultan Johor tuuuu….”

Ramai yg impikan. Tapi aku memilikinya. Aku tetap Best Cadet ketika itu. Ianya hanya sejarah. Ianya kerana bersama rakan dan jurulatih yang lain.

— 2 Tahun kemudian —

“Mad, kami hantar nama ko dengan si D bukan nama sebenar untuk diserap menjadi Pegawai Kerahan”.

“Mad, umur aku sudah last untuk join kerahan. Aku mahu sangat jawatan ni. Kalau tak dapat, tahun depan confirm aku tidak layak”.

“D, ko pergilah.. Aku tarik diri”. Aku tahu kalau aku join, aku pasti terpilih kerana aku ada tiket Best Cadet. Mungkin D tidak.

“Mad! Bodohnya kau tarik diri, kalau kau ambil tu ko tak payah risaulah kau kompem dapat punya”. Aku berdiam saja. Biarlah asalkan D berjaya dapat.

— Sebulan kemudian —

“Hello… Mad! Alhamdulillah berjaya aku mad. Terima kasih mad..”

Waktu itu aku bersama rakan sekampung bercuti di kundasang. Menerima panggilan daripada D. Aku pun menumpang gembira dengan keputusan pemilihan tersebut.

“D, satu pesananku.. Anggap ia ujian. Bukan sebuah ganjaran”.

— Beberapa bulan kemudian —

“Mad boleh kita berjumpa?”

“Kenapa D? Apa yang berlaku?”

“Aku tekanan dengan kerja mad”

Kami pun berjumpa di warung hadapan bangunan LHDN, Karamunsing. D menceritakan pahit getir ujian can cobaan yang sangat mengubah dirinya sebenar. Aku agak marah dengan dirinya.

“Aku dah cakap D, ia bukan ganjaran.. ia ujian bagimu. kau kena kuat dan mempunyai pendirian”.

Saat itu, ia memberi sebuah jawapan pasti yang aku tidak akan mengejar karier itu lagi. Aku teruskan perjalanan hidup dengan cara yang lain. Sesungguhnya aku bersyukur kepadaNya kerana ujian tersebut hanya dapat aku rasai dari pihak yang lain. Tuhan amat menyayangiku.

TERIMA KASIH UJIAN

Kalau diberi kelapangan lagi, cerita ini akan bersambung.. InshaAllah