APABILA ALLAH TAK NAK KEPADA KITA

KETAHUILAH apabila Allah tidak mengkehendaki kita lagi :

Allah akan sibukkan kita dengan urusan dunia. Allah akan sibukkan kita dengan urusan perniagaan. Allah akan sibukkan kita dengan harta. Allah akan sibukkan kita dengan mencari pengaruh pangkat dan kuasa.

Alangkah ruginya kerana kesemuanya itu akan kita tinggalkan. Sekiranya kita mampu bertanya pada orang-orang yang telah pergi terlebih dahulu menemui Allah SWT dan jika mereka diberi peluang untuk hidup sekali lagi sudah semestinya mereka memilih tidak lagi akan bertarung bermati-matian untuk merebut dunia.

Tujuan kita diciptakan adalah untuk menyembah Allah dan beribadat kepada Allah SWT. Sebenarnya apa yang kita dapat dari habuan dunia ini telah pun ditentukan oleh Allah SWT.

Kita mungkin cemburu apabila melihat orang lain lebih daripada kita dari segi gaji, pangkat, harta, kereta mewah dan rumah besar.

Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat ilmu dan amalan orang lain lebih daripada kita. Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat orang lain bangun disepertiga malam untuk solat tahajjud.

Kita cemburu melihat orang lain tukar kereta baru, tetapi jarang kita cemburu melihat orang lain boleh khatam Al-Quran sebulan 2 kali.

Kesemua petanda-petanda ini menunjukkan dunia akhir zaman apabila duit, pangkat dan harta mengatasi segalanya.

Setiap kali menyambut hari jadi kita sibuk hendak raikan sebaik mungkin tetapi kita telah lupa dengan bertambahnya umur kita maka kita akan dipanggil oleh Allah SWT semakin dekat.

Kita patut bermuhasabah mengenai bekalan ke satu perjalanan yang jauh yang tidak akan kembali lagi buat selama-lamanya.

Sesungguhnya mati itu benar, alam kubur itu benar, pertanyaan munkar dan nakir itu benar, mahsyar Allah itu benar, syurga dan neraka itu benar.

Wallahu’alam
______________________

Sumber:

Berzakat secara online di:
๐ŸŒwww.zakat.com.my

REZEKI SESEORANG SUDAH DITENTUKAN ILAHI

Rezeki itu di langit, diturunkan di bumi untuk di ikhtiar cari..

Kenapa aku kerja, dia kerja,
aku solat, dia pula tidak..
tapi dia kaya, aku tidak.. kenapa..

Allah Maha Adil, kekayaan itu tidak ada kena mengena dengan keimanan.. Ia bergantung dengan usaha dan ikhtiar seluruh manusia. Sebab itu kekayaan manusia tidak kira agama, beriman atau tidak pun, bergantung ikhtiar dan usahanya.

Tetapi..

Bila dikaitkan keimanan, ia berkait dengan keberkatan, mereka solat dan mereka berikhtiar, kekayaan itu InshaAllah berkat di sisi Allah.

Bila berkat, sikit pun dicukupkan, bila banyak ditujukan ke jalan bermanfaat..
Tapi..
bila tidak berkat, banyak pun tapi runsing..

Berbeza lagi dengan orang yang sentiasa meningkatkan TAQWA, dibukakan rezekinya seluas langit dan bumi.. MashaAllah..

#KPI_AKHIRAT

MENJADI INSAN BERMANFAAT

Saudara Muslimku,

Islam itu bermaksud Peace. Bagaimana peace itu wujud di dalam situasi harian kita?

Kita selalu fikir dan kebanyakkan situasi untuk bersedekah, berinfaq pada setiap Jumaat yang barokah.. Mengisi seringgit dua di tabung-tabung masjid.

Dengan niat yang ikhlas supaya duit itu diurus untuk membina keselesaan jemaah masjid yang hadir beribadat.. Keselesaan, alhamdulillah itu yang kita harapkan sesuai dengan ibadat dan tujuannya agar lebih khusyuk dan tenang. Mencantikkan dengan batu-batuan mar-mar, keemasan semata-mata bukanlah dituntut.

Selain itu..

Mari kita belanjakan sebahagian sumbangan sedekah infaq itu di Masjid dan ke tempat-tempat yang lain (Fasiliti awam) seperti Hospital, tempat menunggu bas, pusat-pusat pendidikan tahfiz, green house, universiti, fakulti, sekolah tadika, klinik dan sebagainya..

Lebih banyak kita memberi manfaat kepada orang lain, lebih amanlah dunia ini. Hentikan kesombongan, bina komuniti yang kukuh dan bertimbang rasa.

Anda susah kita bantu, kami susah anda bantu. Ramai kanak-kanak terpinggir, banyak fasiliti yang tidak mencukupi. Wujudkan keamanan dengan bersedekah, infaq, zakat.

Bukankah sebaik-baik manusia di sisi Allah adalah orang beriman yang memberi manfaat kepada orang lain. Itu pun ibadah untuk dapatkan pahala demi bekalan akhirat bukan?

Allah SWT berfirman:

ุฅูู†ู‘ูŽ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ูŽ ู…ูŽุนูŽ ุงู„ู‘ูŽุฐููŠู†ูŽ ุงุชู‘ูŽู‚ูŽูˆุง ูˆู‘ูŽุงู„ู‘ูŽุฐููŠู†ูŽ ู‡ูู…ู’ ู…ู‘ูุญู’ุณูู†ููˆู†ูŽ
innalloha ma’allaziinattaqow wallaziina hum muhsinuun

“Sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang bertaqwa, dan orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya.”
(QS. An-Nahl 16: Ayat 128)

Mari! Baiki amalan-amalan kita..

#KPI_AKHIRAT

BISNES TAK MAJU, APA NAK BUAT?

Tahun 2016 yang lalu, saya menghadapi kesukaran dalam dunia bisnes bidang perikanan. Menjalankan bisnes bermodalkan pembiayaan daripada Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) sebanyak RM60 ribu. Perjalanan bisnes yang sangat penuh dugaan ketika itu.

Masa itu, saya menjalankan bisnes supply ikan basah kepada kilang ikan dan hotel-hotel. Permintaan dari pelanggan sentiasa ada, setiap hari, setiap minggu, tetapi kekuatan modal sangat rendah. Saya telah memohon untuk mendapatkan pembiayaan PUNB dan Alhamdulillah mujur saya berjaya mendapatkannya.

RM60 Ribu habis tidak sampai setahun. Perjalanan bisnes yang cukup mendukacitakan apabila berniaga bersama seorang partner yang terlebih cerdik. Dia dalam diam telah membuat keuntungan sendiri tanpa memberi pulangan kepada bisnes walhal menggunakan modal saya.

Hari pertama wang pembiayaan masuk ke akaun, saya telah membelanjakan sekurang-kurangnya RM20 ribu untuk membayar kos-kos operasi termasuk tunggakkan gaji. Ini tidak termasuk modal pusingan yang diminta oleh partner untuk membeli stok baharu.

“Mad, macam ni… aku minta RM10 Ribu untuk beli stok ikan. Aku jual di pasar AmPm (nama pasar).”

Aku pun dengan yakinnya telah memberikan modal sebanyak itu. Apa yang berlaku, setelah beberapa ketika aku cuba arahkan kerani untuk buat laporan jualan partner di Pasar AmPm tersebut. Malangnya kerani mengeluh dengan encik partner sebab tidak beri kerjasama.

“Bos, partner bos belum bagi jumlah sebenar duit yang tinggal di tangan. Saya sudah berapa kali inform dia bos..”

Saya pun tak sedap hati, sehinggalah satu ketika saya terkejut ada stok ikan baru sampai lagi kononnya untuk dijual di Pasar AmPm. Tapi rekod in-out langsung tidak ada daripada partner. Saya mula ragu dengan dia.

“Ika, tolong bagitau partner tu bahi laporan jualan secepat mungkin. Saya bagi masa seminggu untuk serah laporan jualan. Kalau tidak saya lepaskan bisnes ni saja.”

Tepat seminggu, encik partner tidak keluarkan apa-apa laporan jualan pun. Sebaliknya dia datang ke pejabat saya dan tunjukkan sikap kasar.

” Nah.. ini duit yang kau mau tu! Aku tidak bawa duit lari lah.. “.

Saya rasa tercabar juga. Dia datang dengan tunjukkan sejumlah wang secara kasar (yang saya kira pun tidak cukup banyaknya). Saya beranggapan jualan si pasar itu tidak menguntungkan. Tetapi saya hairan encik partner boleh membeli stok stok baru dan segar. Di mana hasil jualan atau untung yang dia dapat?

“Kau order stok ikan baru tu pakai duit siapa?”. Saya tanya dengan penuh ingin tahu.

Dia jawab, “Itu duit orang lain!”.

Sah… Saya betul-betul rasa kerugian besar bila mana dia minta modal RM10 ribu itu tanpa pulangan sewajarnya, sebaliknya dia dapat beli stok ikan baru dan dia katakan itu bukan kedai kami punya.

Saya kemudiannya ambil keputusan keluar dari bisnes tersebut daripada terus rugi dan dipermainkan. Baki wang lebih kurang RM26 ribu dalam tempoh kurang 3 bulan selepas duit pembiayaan diterima.

Akhirnya saya mendapat tahu yang encik partner sedang meminjam Ah Long dan bermain judi di handphone. No wonder dia akan sentiasa cari jalan untuk mencari duit untuk membayar hutang ah long tersebut.

Alhamdulillah saya bersyukur saya mendapat petunjuk untuk supaya tidak lagi bersama dia.

BAGAIMANA SAYA CUBA BANGKIT?

Bisnes utama saya tahun 2016 iaitu menjalankan bisnes membekal ikan. Ini adalah Plan A (utama) bagi saya. Saya telah menyusun beberapa strategi dan beberapa rancangan ke depan mengikut kebarangkalian-kebarangkalian yang mungkin terjadi.

Dalam pada keadaan modal yang tidak mencukupi (berjaya selamatkan modal) itu, saya kemudiannya membuat Plan B dan Plan C sebagai backup business survival saya.

BINA BACKUP PLAN BISNES

Saya telah menganggap bisnes membekal ikan tersebut sudah gagal. Berbaki sejumlah wang pembiayaan, saya telah membina plan bisnes yang baharu dalam bidang IT, oleh kerana saya mempunyai latar belakang Ijazah Sarjana Muda Software Engineering.

Apa yang saya lakukan, saya download tutorial-tutorial video berkaitan dengan programming untuk tujuan ulang kaji membina Web Apps agar lebih up-to-date dengan teknologi terkini.

Tujuan saya menggilap semula skill programming ini adalah supaya saya boleh masuk ke pasaran projek-projek untuk membina sistem aplikasi web di Malaysia.

Ia sebuah perjalanan yang baharu dan sesuatu yang lebih selesa berbanding menjalankan bisnes membekal ikan sebelum ini. Inilah bisnes Plan B saya.

Berikut plan-plan saya yang sedang saya jalankan dan kongsikan:

#Plan C – Bisnes Cetak Baju T-Shirt

#Plan D – Bisnes Kilang Produksi Produk Hiliran Perikanan (Sambal Ikan Masin)

#Plan E – Bekerja sebagai Eksekutif Pengurusan Koperasi, dan

#Plan F – Bisnes Latihan Kemahiran dan Penganjuran Program Modal Insan.

Tujuan membina banyak Plan untuk bisnes adalah supaya kita tidak mengharapkan hanya sebuah bisnes yang berjaya.

Anda bayangkan jika anda terlalu bergantung dengan satu bisnes yang sedang mengalami kerugian dan terpaksa ditutup. Di manakah backup income anda?

2 PERISTIWA YANG BANYAK MANUSIA TIDAK SEMPAT BERTAUBAT

2 PERISTIWA YANG BANYAK MANUSIA TIDAK SEMPAT BERTAUBAT

1. MATI
2. MATAHARI TERBIT SEBELAH BARAT

Apabila terbitnya Matahari di sebelah barat, tertutuplah segala pintu taubat. Masa itu baru mahu kenal Allah SWT pun sudah terlambat.

Tapi bagi kebanyakkan orang akan berkata ia hanyalah fenomena alam sahaja. Sama seperti tanda-tanda kecil qiamat yang sering berlaku seperti gempa bumi dan bencana alam lain. Masa itu baru mahu berzikir sebanyak-banyaknya, hanya sia-sia.

Yang dah taubat dan sentiasa meningkatkan taqwa, dah boleh Chill! ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

Kenal lah dengan Allah SWT yang Maha Pencipta sekalian alam, Maha Pengampun dan Maha Mengasihani. Segala puji hanya bagiNya.

Tiada Tuhan selain Allah SWT, Nabi Muhammad SAW itu pesuruh Allah.

#KPI_Akhirat

SIAPA LAGI HEBAT DIBANDINGKAN DENGAN BIDADARI SYURGA?

PEREMPUAN TU GEMUKNYA, LEMAK KELILING PINGGANG, MUKA PELE’OT YA AMPUN!

Jangan sedih kalau kita dihina paras rupa di dunia.. Ini khabar gembira!

Bidadari di syurga itu sangat sempurna sebagai seorang perempuan, cantiknya, wanginya, bentuknya.. Subhanallah.

Tetapi, dikhabarkan oleh Rasulullah SAW, seindah-indah bidadari syurga itu, ada lagi yang lebih indah daripada bidadari syurga yang diimpi-impikan itu..

Siapakah mereka?
.
.
.
Mereka adalah dikalangan perempuan wanita yang jaga solatnya, ibadahnya kerana Allah SWT.
.
Bayangkan, kita di dunia ini penuh pelbagai rupa bentuk, ada yang cantik, ada yang tidak cantik. Supaya kita saling kenal mengenali dan ujian kepada kita.

Tetapi di Syurga, wanita-wanita yang disebut oleh Rasulullah SAW itu tak kira dia buruk rupa bentuk di dunia, tetapi di Syurga, dia lebih jelita, lebih indah dari bidadari lain.

Allah tidak akan memungkiri janjiNya. Yakin!

#KPI_Akhirat

HEBATKAH KITA MANUSIA?

Alhamdulillah itu maksudnya segala puji hanya bagi Allah SWT.

Ini bermakna tiap kali kita dipuji oleh manusia, kita selalu menyebut Alhamdulillah. Tidak selayaknya kita menerima pujian itu kerana semuanya adalah kerana izinNya.

Rajin menyebut Alhamdulillah sebagai tanda mengingati Allah SWT yang maha berhak segalanya.

Malunya kita berbangga dengan merasakan segala usaha ini adalah hasil kehebatan sendiri kan? Siapalah kita…

#KPI_Akhirat

Tulisan Asal: Achmad Noorafzam

AMALAN MEMBENTUK IMAN & ISLAM

TEPUK DADA TANYA IMAN & ISLAM

Pernah dengar iman seseorang Muslim ada kala menebal ada kala menipis. Naik turun. Bagaimana nak tahu iman kita sedang naik atau turun?
.
Caranya ukur dengan amalan.
.
Kalau biasanya kita solat di awal waktu, masa itu iman kita menaik. Kalau tetiba kita solat 10 minit lagi masuk waktu solat berikutnya, itu tandanya iman kita mahu-mahu menipis.
.
Bagaimana pula cara untuk membentuk iman?
.
Cara untuk membentuk iman adalah dengan melakukan amalan baik-baik dengan ikhlas. Dimulakan dengan kerjakan solat fardhu di awal waktu. Bila terlewat, ada satu perasaan penyesalan dalam diri dan mahu baiki pada next solat. Kalau tidak, ia seperti berpura-pura dengan Allah SWT.

Buat sesuatu dengan penuh ikhlas. Biarkan orang cakap kita ni tiba-tiba kearah keagamaan. Biarkan. Masa itulah iman kita sedang naik. Teruskan dan teruskan. Allah SWT sedang menilai kita. Kita sedang mendapat perhatianNya. Best!
.
Bagaimana mahu kekalkan momentum iman yang sedang naik ni?
.
Jawapannya istiqomah. Buat asas-asas dan wajib-wajib dahulu. Kekalkan dan ikhlaskan hati.

Contohnya, mula-mula kerjakan solat di awal waktu. Mungkin ketika ni masih solat bersendirian. Lama kelamaan, kita tingkatkan dengan solat berjemaah bersama keluarga dan rakan. Selepas itu, kita ajak semua solat di Rumah Allah SWT. Biar lama kelamaan, kita budayakan meeting Allah SWT berbanding meeting yang perlu minit mesyuarat tu!
.
Bagaimana mengasah iman?
.
Caranya elakkan melihat, mendengar, melangkah, bercakap perkara-perkara maksiat. Maksiat ni bukan dating semata-mata, maksiat ni luas maknanya juga.
.
Bolehkah lagi aku menikmati iman ni? Aku banyak buat dosa lampau. Dosa-dosa besar pula tu?
.
Bertaubat. Selagi pintu taubat terbuka, Allah SWT maha menerima taubat orang yang betul-betul menyesali perbuatan dosa lampau dan bertekad tidak akan mengulanginya lagi.
.
INDAHNYA IMAN…
.
.
.
SEPERKARA….

Inilah yang dimaksudkan indahnya Islam. Islam bukan terrorist seperti mana ramai fake fake account fb berani mencaci hina di banyak ruangan komen. Ya, walaupun ramai yang mengaku Muslim tapi islamnya masih buka aurat, minum arak. Ini mereka cuma belum mengenali Allah SWT. Mereka tetap orang baik.
.
.
.
Masih fikir Islam itu agama kejam? Hadirlah ke Masjid pada sembahyang jumaat untuk sama-sama mendengar khutbah-khutbah Jumaat. Semua khutbah menghebahkan ilmu yang baik dan maklumat semasa serta penyelesaian isu-isu semasa kepada orang-orang lelaki Muslim setiap jumaat.
.
.
Wallahua’lam

#KPI_Akhirat

Tulisan asal: Achmad Noorafzam

10 PERKARA YANG AKU TAKUT

Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Alhamdulillah, mari sejenak kita bersyukur kepada Allah SWT Tuhan sekalian alam semesta. Dialah yang menjadikan semua yang ada di dunia ini. Sekecil-kecil zarah, sebesar-besar ruang angkasa.

Alhamdulillah selesai Subuh tadi, saya sempat membuka Whatsapp dan terbaca serta tertarik dengan status Whatsapp seorang hamba Allah yang saya tidak kenali. Mungkin saja dia copy paste, mungkin juga dia karang sendiri. Sungguhpun begitu, ia cukup menjadi sumber refleksi diri.

1 0ย ย Y A N Gย ย A K Uย ย T A K U T

1. Yang aku takut:
Hatiku kian mengeras dan sulit menerima nasihat, namun sangat pandai menasihati.

2. Yang aku takut:
Aku merasa aku palingย  benar, sehingga merendahkan kebenaran yang lain.

3. Yang aku takut:
Egoku terlalu tinggi, hingga merasa aku paling baik di antara yang lain.

4. Yang aku takut:
Aku lupa cermin diri sendiri,namun sibuk berprasangka buruk kepada yang lain.

5. Yang aku takut:
Ilmuku akan membuatku menjadi sombong, memandang rendah dan membeda-bedakan dengan yang lain.

6. Yang aku takut:
Lidahku makin lincah membicarakan aib saudaraku, namun lupa dengan aib sendiri yang menggunung.

7. Yang aku takut:
Aku hanya hebat dalam berkata, namun buruk dalam bertindak.

8. Yang aku takut:
Aku hanya pintar dalam berkhotbah, namun sulit untuk mentaatinya.

9. Yang aku takut:
Aku hanya cerdas dalam mengkritik, namun lemah dalam memperbaiki diri sendiri.

10. Yang aku takut:
Aku membenci dosa orang lain. Namun saat aku sendiri buat dosa, aku enggan membencinya … ๐Ÿ˜ญ

#Muhasabah diri